17 tahun lalu tak punya kaki, tapi lihat penampilan & prestasinya setelah beranjak dewasa… Wow!!

Komen tentang video : (atau scroll ke bawah terus tonton video)
Kaki adalah struktur anatomi yang terdapat di banyak vertebrata. Ia adalah bahagian terminal anggota badan yang menanggung berat dan membenarkan pergerakan. Dalam banyak haiwan dengan kaki, kaki adalah organ berasingan di bahagian terminal kaki yang terdiri daripada satu atau lebih segmen atau tulang, umumnya termasuk kuku.

Kaki manusia adalah struktur mekanik yang kuat dan kompleks yang mengandungi 26 tulang, 33 sendi (20 daripadanya aktif diartikulasikan), dan lebih daripada seratus otot, tendon, dan ligamen. Sendi kaki adalah pergelangan kaki dan subtalar dan artikulasi interphalangeal kaki. Kajian antropometrik terhadap lelaki dewasa lelaki Amerika Utara 1197 (umur 35,5 tahun) mendapati bahawa panjang kaki lelaki adalah 26.3 cm dengan sisihan piawai 1.2 cm.

Kaki boleh dibahagikan kepada hindfoot, kaki tengah, dan kaki depan.

Terdapat banyak tulang sesamoid berhampiran sendi metatarsophalangeal, walaupun mereka hanya tetap hadir di bahagian distal tulang metatarsal yang pertama.

Kaki manusia mempunyai dua gerbang membujur dan lengkungan lengkung yang dikekalkan oleh bentuk tulang penyambung, ligamen yang kuat, dan menarik otot semasa aktiviti. Pergerakan kecil lengkungan ini apabila berat badan digunakan dan dikeluarkan dari kaki membuat berjalan dan berjalan lebih ekonomik dari segi tenaga. Seperti yang boleh diperiksa dalam jejak, lengkung medial membujur di atas tanah. Gerbang ini terbentang dari tulang tumit ke atas tulang pergelangan kaki “keystone” ke tiga metatarsal medial. Sebaliknya, gerbang membujur lateral adalah sangat rendah. Dengan cuboid berfungsi sebagai batu kunci, ia mengedarkan semula sebahagian daripada berat kepada calcaneus dan ujung distal metatarsal kelima.
Sila tonton video:

SUMBER – DHARIAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *